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SENATE BILL No. 1796

Introduced by Senator Alpert

February 23, 2000

An act to amend Sections 44210 and 44213 of the Education
Code, relating to teacher credentialing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1796, as introduced, Alpert. Teacher credentialing.
(1) Existing law establishes the Commission on Teacher

Credentialing, consisting of 14 members, 14 of whom shall be
appointed by the Governor with the advice and consent of the
Senate.

This bill would increase the membership of the commission
to 23 members, 4 of whom shall be appointed by the Senate
Committee on Rules and 4 of whom shall be appointed by the
Speaker of the Assembly.

(2) Existing law provides that with the exception of the 4
representatives of the public and the Superintendent of
Public Instruction, the appointment of a member shall
terminate if he or she is no longer a practicing teacher in a
public elementary or secondary school, or a person who is
employed on the basis of a valid services credential, or a school
administrator, or a faculty member of a college or university
that grants baccalaureate degrees, or a school district
governing board member in the state.

This bill would include the 4 representatives appointed by
the Senate Committee on Rules and the 4 representatives
appointed by the Speaker of the Assembly within the
exception.
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(3) Existing law provides that each appointment to the
commission shall expire on November 20 of the year of the
expiration of the applicable term and provides the term of
office for the members’ successors.

This bill would provide that, commencing July 1, 2001, 2
members appointed by the Senate Committee on Rules and
2 members appointed by the Speaker of the Assembly shall be
appointed to the commission for terms of 2 years, and 2
members appointed by the Senate Committee on Rules and
2 members appointed by the Speaker of the Assembly shall be
appointed to the commission for terms of 4 years. The bill
would provide that the expiration day of the appointment and
term of office for these members’ successors would be the
same as other members.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44210 of the Education Code is
amended to read:

44210. There is hereby established in the state
government the Commission on Teacher Credentialing,
to consist of 15 23 voting members, 14 of whom shall be
appointed by the Governor with the advice and consent
of the Senate, as specified in subdivisions (b) to (g),
inclusive. The commission shall consist of the following
members:

(a) The Superintendent of Public Instruction or his or
her designee.

(b) Six practicing teachers from public elementary
and secondary schools in California.

(c) One person who is employed on the basis of a
services credential other than an administrative services
credential.

(d) One member of a school district governing board.
(e) Four representatives of the public. None of these

persons shall have been employed by an elementary or
secondary school district in a position requiring
certification, or shall have served as a school district
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governing board member in the five-year period
immediately prior to his or her appointment to the
commission.

(f) One school administrator in a public elementary or
secondary school in California.

(g) One faculty member from a college or university
that grants baccalaureate degrees.

(h) Four representatives appointed by the Senate
Committee on Rules.

(i) Four representatives appointed by the Speaker of
the Assembly.

With the exception of the four representatives of the
public, the four representatives appointed by the Senate
Committee on Rules, the four representatives appointed
by the Speaker of the Assembly, and the Superintendent
of Public Instruction, the appointment of a member shall
terminate if he or she is no longer a practicing teacher in
a public elementary or secondary school, or a person who
is employed on the basis of a valid services credential, or
a school administrator, or a faculty member of a college
or university that grants baccalaureate degrees, or a
school district governing board member, as may be the
case, in California.

Not more than one member of the commission is to be
appointed from the same school district or college or
university campus.

The term of each member appointed to the
commission on or prior to June 30, 1989, shall expire on
July 1, 1989. It is the intent of the Legislature that as of July
1, 1989, the Governor first appoint to the commission, as
feasible, members of the Commission on Teacher
Credentialing whose terms, notwithstanding this section,
would not have expired, to facilitate the transition to a
commission with a reduced membership. Commencing
July 1, 1989, four members shall be appointed to the
commission for terms of two years, five members for
terms of three years, and five members of terms of four
years. Commencing July 1, 2001, two members appointed
by the Senate Committee on Rules and two members
appointed by the Speaker of the Assembly shall be
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appointed to the commission for terms of two years, and
two members appointed by the Senate Committee on
Rules and two members appointed by the Speaker of the
Assembly shall be appointed to the commission for terms
of four years.

(h) Each appointment pursuant to this section shall
expire on November 20 of the year of expiration of the
applicable term. All appointments made pursuant to this
section shall be subject to Section 44213.

SEC. 2. Section 44213 of the Education Code is
amended to read:

44213. Except as otherwise provided pursuant to
Section 44210, upon the expiration of the term of office of
an appointive member of the commission, the member’s
successor shall be appointed for a term of four years. No
person shall be appointed by the Governor, the Senate
Committee on Rules, or the Speaker of the Assembly, as
the case may be, to serve more than two consecutive full
terms. Prior service on the commission for a term of less
than three years resulting from an initial appointment or
an appointment for the remainder of an unexpired term
shall not be counted as a full term.
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