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CHAPTER 

An act to amend Section 31787.5 of, to add Section
31452.7 to, and to repeal and add Section 31787 of, the
Government Code, relating to county employees’
retirement.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 2008, Solis. County employees’ retirement law:
benefits.

The existing County Employees Retirement Law of
1937 provides for the payment of allowances to retired
members and to survivors, as specified. Under existing
probate law, upon the death of a retired member or a
person receiving a survivor’s allowance, any allowance
earned but unpaid as of the date of death becomes a part
of the decedent’s estate.

This bill would provide that, upon the death of a person
receiving a retirement or survivor’s allowance, any
allowance earned but unpaid as of the date of death shall
be paid to the decedent’s designated beneficiary.

The existing County Employees Retirement Law of
1937 prescribes disability retirement benefits for any
member who has completed a specified number of years
of service and is permanently incapacitated as a result of
injury or disease arising out of and in the course of
employment. Existing law also provides an optional death
allowance, equal to 50% of the member’s final
compensation, that is payable to the spouse or minor
children, or both, of a member who dies prior to
retirement as the result of such an injury or disease.

This bill would delete those provisions relating to the
optional death allowance and would instead provide that,
if the member dies as the result of such an injury or
disease and would have been eligible for disability
retirement as of the date of death, the optional death
allowance shall be equal to the monthly disability
retirement allowance the member would have received.
The bill would make a related technical change.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 31452.7 is added to the
Government Code, to read:

31452.7. (a) Upon the death of any member after
retirement, any retirement allowance earned but not yet
paid to the member shall, notwithstanding any other
provision of law, be paid to the member’s designated
beneficiary.

(b) Upon the death of any person receiving a
survivor’s allowance under this chapter, any allowance
earned but not yet paid to the survivor shall,
notwithstanding any other provision of law, be paid to the
survivor’s designated beneficiary.

SEC. 2. Section 31787 of the Government Code is
repealed.

SEC. 3. Section 31787 is added to the Government
Code, to read:

31787. (a) If any member who would have been
entitled to a service-connected disability retirement dies
prior to retirement as the result of injury or disease arising
out of and in the course of the member’s employment,
and the member leaves a surviving spouse, that spouse
shall have the right to elect, by written notice filed with
the board, to receive and be paid in lieu of the death
benefit provided for in Sections 31780 and 31781, an
optional death allowance as provided in this section.

(b) The optional death allowance shall consist of a
monthly payment equal to the monthly retirement
allowance to which the member would have been
entitled if the member had retired or been retired by
reason of a service-connected disability as of the date of
death.

(c) If the surviving spouse elects to receive the
optional death allowance, the payments becoming due to
the spouse shall be retroactive to the date of the
member’s death and shall continue during and
throughout the life of the spouse.

(d) If the surviving spouse elects to receive the
optional death allowance, and thereafter dies leaving an
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unmarried surviving child or unmarried children of the
deceased member under the age of 18 years, the optional
death allowance shall thereafter be paid to those
surviving children collectively until they die, marry, or
reach the age of 18 years; provided, however, that the
right of any of those children respectively to share in the
allowance shall cease upon their death or marriage or
upon their reaching the age of 18 years, and the entire
amount of the allowance shall thereafter be paid
collectively to the remaining qualified children.

(e) If the deceased member leaves no surviving
spouse but leaves unmarried children under the age of 18
years, the legally appointed guardian of those children
shall make the election herein provided for on behalf of
the surviving children as in the guardian’s judgment may
appear to be in their interest and advantage, and the
election so made shall be binding and conclusive upon all
parties in interest.

(f) The rights and privileges conferred by this section
upon the surviving spouse and children of a deceased
member, or any of them, shall not be dependent upon
whether they or any of them shall have been nominated
by the deceased member as the beneficiary of any
benefits payable upon or by reason of the member’s
death, but shall be superior to and shall supersede the
rights and claims of any other beneficiary so nominated.

(g) Notwithstanding any other provision of this
section, the benefits otherwise payable to the children of
the member shall be paid to those children through the
age of 21 years if those children remain unmarried and
are regularly enrolled as full-time students in an
accredited school as determined by the board.

SEC. 4. Section 31787.5 of the Government Code is
amended to read:

31787.5. (a) A surviving spouse of a member who is
killed in the performance of duty or who dies as the result
of an accident or an injury caused by external violence or
physical force, incurred in the performance of the
member’s duty, now or hereafter entitled to receive a
death allowance under Section 31787, shall be paid an
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additional amount for each of the member’s children
during the lifetime of the child, or until the child marries
or reaches the age of 18 years, as follows, subject to the
limitation in subdivision (b):

(1) For one child, twenty-five percent (25%) of the
allowance provided in Section 31787.

(2) For two children, forty percent (40%) of the
allowance provided in Section 31787.

(3) For three or more children, fifty percent (50%) of
the allowance provided in Section 31787.

(b) If a benefit payable under this section, when added
to a benefit payable under Section 31787, exceeds the
maximum benefit payable by a tax-qualified pension plan
under the Internal Revenue Code (26 U.S.C.A. Sec. 401
et. seq.), the benefit payable under this section shall be
reduced to the amount required to meet that benefit
limit.

(c) If the surviving spouse does not have legal custody
of the member’s children, the allowance provided by this
section shall be payable to the person to whom custody of
the children has been awarded by a court of competent
jurisdiction for each child during the lifetime of the child,
or until the child marries or reaches the age of 18 years.

(d) The allowance provided by this section shall be
payable to the surviving spouses of members whose
duties consist of active law enforcement or active fire
suppression or any other class or group of members as the
retirement board shall fix.

(e) Any child whose eligibility for an allowance
pursuant to this section commenced on or after October
1, 1965, shall lose that eligibility effective on the date of
his or her adoption.

(f) This section shall become operative in any county,
which has adopted the provisions of this chapter but
which has not previously adopted the provisions of this
section on October 1, 1965. Each surviving spouse of a
member or other person having legal custody of a
member’s child or children who is paid an additional
amount for each of the member’s children because of the
amendments to this section enacted at the 1965 or 1967
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Regular Session shall receive those payments as they
accrue from and after October 1 of the year during which
this section was amended to provide for the payment to
him or her of that allowance, but the surviving spouse or
other person shall not be given a claim for any increase
in those benefits for a time prior to that date.

(g) Notwithstanding any other provisions of this
section, the benefits otherwise payable to the children of
the member shall be paid to those children through the
age of 21 years if the children remain unmarried and are
regularly enrolled as full-time students in an accredited
school as determined by the board.
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Approved

Governor

, 2000


